Kopējais lapas skatījumu skaits

otrdiena, 2009. gada 8. decembris

2009.g rudens noslegums/ziemas sākums – anomāli silts

Laika apstākļus Eiropas lielākajā daļā noteica plašs anticiklons ar centru virs Eiropas dienvidiem. Islandes pusē uzdarbosies lieli un spēcīgi Atlantijas cikloni, ietekmējot laiku arī Britu salās un Skandināvijā,tas veidoja labveligus apstakļus plašai un ilgstošai silto un mitro atlantijas gaisa massu ieplušanai lielaka daļa Eiropas,Krievijas rietumos un protams ari Latvijā. Latvijā valdīja silts, oktobrim raksturīgs laiks, vidējā gaisa temperatūra bija 6 grādus virs normas. Ipaši silts laiks valdija novembra pedeja dekadē. Diennakts vidējā gaisa temperatūra svārstījās no +8 grādiem virs normas 26. novembrī līdz +5 grādiem virs normas 29. un 30. novembrī. Visas dekādes dienas bija desmit vissiltāko atbilstošo datumu skaitā. 21. novembris kopā ar vienlīdz silto 1996. gada 21. novembri kļuva par vissiltākajiem 21. novembriem Latvijā pēdējos vairāk kā 90 gados. 23. 25. un 26. novembris bija otrie vissiltākie atbilstošie datumi. Maksimālā gaisa temperatūra visaugstāk – līdz +12 grādiem – pakāpās 21. novembrī. Šai dienā jauni maksimālās gaisa temperatūras rekordi tika uzstādīti Kolkā, Mērsragā, Dobelē, Saldū, Stendē, Jelgavā, Bauskā un Rīgā. Pārējā laikā dienā gaiss sasila līdz +6…+10, dekādes beigās līdz +4…+8 grādiem. Ievērojami augstāka, kā parasti šajā laikā, bija diennakts minimālā gaisa temperatūra: lielākoties tā svārstījās +3…+8, dekādes beigās 0…+6 grādu robežās.
Ari decembris sakas ar neraksturigi silto laiku Latvijā un pirmas nedeļas videja t kopumā bija 5 grādus siltāka par normu. Sevišķi silta bija nedeļas pirmā puse. Laikā no pirmdienas līdz ceturtdienai diennakts vidējā gaisa temperatūra pārsniedza normu par 5-6 grādiem. Dienā gaiss sasila līdz pat +4…+9 grādiem, virs nulles lielākoties saglabājoties arī naktīs. Trešdien, 2. decembrī jauni diennakts maksimālās temperatūras rekordi tika uzstādīti Latvijas dienvidaustrumu daļā – Jēkabpilī: +7,6, Rēzeknē: +8,2, Daugavpilī: +8,7ºC. Piektdien, sestdien un svētdien kļuva vēsāks, bet arī tad diennakts vidējā gaisa temperatūra nenoslīdēja zemāk par 2 grādiem virs normas.
Ari Eiropā valdija loti silts laiks šaja periodā,daudzas pilsetas sasniegti jauni siltima rekordi,ati Maskavā 2 dienas pec kārtas.Novembris bija ari parsvara apmācies,miglains,ar biežiem nokrišniem-rudenigs lietus,smidzinošs lietus,atsevišķas reizes ari stiprs lietus un ari krusa (Juras piekrastē)Stipri vēji un vetras Latvijā šaja perioda nav noveroti,laikapstakli kopuma mierigi. Decembra pirmajas dienās neliels ciklons atnesa ļoti daudz nokrišņu LV rietumu,ziemeļrietumu un daļeji centraliem rajoniem lidz pat puses no decembra normas diennakts laika: šeit










Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru